7 gramm CO2

Minden weboldal bocsát ki széndioxidot (CO2), mert a weboldalak szervereken futnak és azokat elektromos energiával működtetik. Az elektromos energiát pedig olyan erőművekben állítják elő ami még több mint 80%-ban fosszilis energiaforrás elégetésével (szén, kőolaj és földgáz) üzemel!
Alex Wissner-Gross harvardi fizikus 2009. évi kutatása szerint az egyéni internethasználat környezeti hatásairól arra hívja fel a figyelmet, hogy bizony egy egyszerű weboldalon történő keresés során is már létrejön a széndioxid-kibocsátás, amely mint tudjuk üvegházhatást eredményez. Ez pedig nagyban hozzájárul az időjárás szélsőségekkel teli megváltozásához a globális felmelegedéshez.
Egy átlagos keresés például a Google-n a fizikus mérései szerint 7 gramm CO2-t termel, míg egy kanna víz felforralása 15 grammot. Utóbbi sok magyarázatot nem igényel, előbbi esetében azonban nem mindenki tudja, hogy egy keresőszó beírásakor a Google akár több ezer kilométerre lévő szerverekről gyűjti be az eredményeket, amely így ugyan rendkívül gyors, azonban rengeteg energiát felemészt.

Mivel naponta átlag több mint 200 millió keresést futtatunk le, a napi áramfogyasztás, valamint az ezáltal okozott széndioxid emisszió mértéke felér a világ légitársaságainak fogyasztásával, amely a teljes CO2 kibocsátás 2 százaléka.

Egy átlagos oldal megtekintése például 0,02 g CO2 kibocsátással jár másodpercenként, míg egy olyan oldalé, ahol képek, videók is találhatók ennek akár tízszerese is lehet a szennyezés mértéke.

Egy úgynevezett avatar, vagyis egy olyan kép tárolása, melyet a felhasználók fórumokban, blogokon és egyéb helyeken tesznek közzé önmaguk vizuális azonosítására, évente több mint évi 1700 kilowattóra energiafogyasztást jelent.

A weboldalak üzemelésével kapcsolatos lábnyom meghatározásához az alábbi metodikát használjuk.

A weboldalak karbonlábnyoma 3 féle terület összegeként számítható, azaz 3 féle forrással szükséges számolni: weboldal szerver áramfogyasztása; a látogatók számítógépeinek áramfogyasztása, amely azalatt megy, amíg az oldalt látogatják; hálózat áramfogyasztása, amely az összeköttetést biztosítja.
Átlagban 7 másodperc az az idő ami alatt eldönti egy látogató, hogy megtalálta azt a dolgot a weboldalon amit keres vagy nem. Ez azonos azzal az idővel is amennyit 100%-ban a weboldalon töltenek a látogatók.

(Források: NetConcept webdesign; szövegírasblog.hu)

Továbbá a szakmai weboldalak esetén, a látogatók 20%-a 7 másodpercnél többet nem tölt a weboldalon tehát csak szörföző, 80% pedig átlagosan 5 percnél többet nem böngészik rajta. Nem szakmai weboldalak esetén az előzőhöz képest fordítva. A hálózat áramfogyasztása pedig eredeztethető a villamos energia átviteli és elosztási veszteségek (%-os kimenet) azonos értékével ami mind a két oldalon (a weboldal szolgáltatói és böngészői oldal) meglévő elektromos fogyasztás 10%-a.

(Az érték forrása: Electric power transmission and distribution losses (% of output))

A számításhoz alkalmazott érték, továbbá a látogatók böngészésre használt számítástechnikai eszközeiknek átlagos fogyasztása 200W.

stick_figure_balanced_text_10536

A weboldalak karbon semlegesítése ellentételező úgynevezett zöld projektek támogatásán keresztül történhet. Ezek a már megvalósított projektek úgy állítanak elő valamilyen terméket vagy végzik a szolgáltatásukat, hogy közben csekély mértékben vagy egyáltalán nem bocsátanak ki CO2-t vagy más egyéb üvegházhatást fokozó gázokat.
Vállalkozásunk rendelkezik mindazon jogokkal, mely lehetővé teszi ellenőrizhető módon ezen projektek támogatását, és a már megvásárolt ellentételezési egységek felhasználását a weboldalak által keletkezett környezetszennyezések ellentételezésére.

Ezt a szolgáltatást itt veheti igénybe.